Daruieste Zambete

Tratament insomnie, cele mai bune trucuri impotriva insomniei

12/12/2022

 


In mod natural omul isi petrece o treime din viata dormind. Un somn odihnitor, care sa pregateasca organismul pentru o noua zi de munca se obtine nu prin somnifere, ci prin respectarea unor reguli de viata igienica. Vrem sa te ajutam sa scapi de insomnie, folosind cateva trucuri simple, pe care le poti incerca chiar azi.

Tratarea insomniei, pe scurt

Daca nu ai rabdare sa citesti acest articol, iti vom oferi o lista cu cele mai bune trucuri pentru tratamentul insomniei si alungarea ei din viata ta. 

  • fara cafea, alcool, tutun dupa ora 17
  • masa de seara cu 2h inainte de culcare
  • evita discutiile neplacute seara
  • pauza de 1h intre efortul intelectual intens si somn
  • bea ceai de tei seara, inainte de culcare
  • cand te-ai asezat in pat, insira-expira profund
  • da la o parte plapuma de pe tine pentru cateva minute si apoi acopera-te la loc (detalii in articol)

Daca aceste trucuri de tratament al insomniei ti se par interesante, te invitam in continuare sa citesti articolul mai pe larg. Speram ca te va ajuta sa combati insomnia!

Cauzele insomniei si eliminarea acestora

Cauzele insomniei sunt foarte variate, dar iti aratam cum sa le elimini, pentru a trata insomnia.

Pentru a realiza aceasta se impune ca dupa ora 17 sa se renunte la cafea, alcool, tutun. Aceste excitante mentin creierul in stare de veghe. Masa de seara se serveste cu 2 ore inainte de culcare. Nu trebuie sa fie prea consistenta, dar nici exagerat de frugala. 

O discutie neplacuta, dauneaza odihnei si nimeni nu va reusi sa adoarma imediat dupa o asemenea conversatie. Daca cineva a lucrat intens, mai ales intelectual, inainte de culcare va face cel putin o ora de plimbare in aer liber, curat. Somnul se instaleaza mai usor daca se respecta ora de culcare si daca se fac exercitii de respiratie profunda. Un somn bun, odihnitor este asigurat de folosirea unei perne mici, plate, de care sa se sprijine numai capul, nu si umerii. 

Dupa o zi de munca sedentara, circulatia de intoarcere se face greoi, persoanele respective simtindu-si picioarele ,,ca de plumb". Ridicate pe doua perne, astfel incit sa fie mai sus decit nivelul capului, acestea se vor debarasa de excesul de sange neoxigenat, iar durerea si greutatea vor disparea ca prin farmec. 

Sfaturi pentru tratarea insomniei

Daca suferi de insomnie, iata cateva sfaturi utile pentru tratarea aceteia chiar la tine acasa, apeland la cateva trucuri utile. Sfaturile noastre pentru tratarea insomniei sunt urmatoarele:

O infuzie de ceai de tei bauta seara, inainte de culcare are efect de somnifer, ca si o punga cu crengute proaspete de brad, asezata langa noptiera. Oboseala cronica, surmenajul, apare atunci cand posibilitatile organismului de recuperare sunt depasite, odihna devenind insuficienta. 

Femeia surmenata se simte lipsita de dinamism, de initiativa, este coplesita de oboseala nervoasa, inclinata spre depresie si emotivitate. Daca starea de somn nu se induce in primele momente de la asezarea in pat (pentru somnul de noapte) se indica sa se faca inspiratii profunde (in camera cu fereastra deschisa) sa se retina putin aerul, apoi sa se expire profund. De asemenea, se fac miscari de gimnastica: se intinde mai intii un picior, apoi celalalt, bratele se lasa sa cada grele, ca de plumb, pe langa corp, intr-o relaxare totala. Se da la o parte plapuma, total sau partial. 

Treptat corpul se va raci putin apoi, cautand caldura asternutului se va instala o stare de relaxare si in citeva minute se va instala somnul. O alta formula este incercarea de a ne readuce in memorie peisaje placute din cele mai frumoase concedii.

Pot combate insomnia si fara medicamente?

Da, iti aratam mai multe trucuri prin care iti poti "pacali" organismul sa adoarma mai usor, fara sa apelezi la tratamente complexe.